sobota, 18 lipca 2015

Lody, lody dla ochłody - zdrowe i smaczne inspiracje

Jeść lody czy nie jeść? Oto jest pytanie.

Wszystko zależy od ilości i składu lodów. Z jednej strony lody o dobrym składzie mogą być źródłem wapnia, witamin, składników mineralnych, a nawet zdrowych tłuszczy i będą stanowiły rewelacyjną alternatywę dla tradycyjnego drugiego śniadania lub podwieczorku (mowa o lodach bananowo-migdałowych, na które przepis znajdziecie poniżej :)
Z kolei sklepowe lody – kremowe, śmietankowe, tiramisu nierzadko przerażają swoim składem i nie powinno być dla nich miejsca w naszej diecie. Biorąc pierwsze z brzegu, a jednocześnie jedne z najbardziej popularnych lodów, widzimy że główne składniki, czyli te wymienione na początku, to źródła niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych – śmietana, mleko i masło. A tłuszcz kokosowy, który wydałby się korzystnym składnikiem jest w postaci utwardzonej, przez co będzie dostarczał najbardziej szkodliwego rodzaju tłuszczu – trans. Kolejnym powodem konieczności unikania lodów sklepowych są cukry proste w postaci cukru-sacharozy, czy syropu glukozowego sprawiają, że lody stają się jednym z wielu niezdrowych słodyczy. 

Jakie lody wybierać?

Proponuje abyście sięgali tylko i wyłącznie po sorbety, lody jogurtowe lub lody wodne, a unikali kremowych, śmietankowych i tych z dodatkami – ciasteczka, czekolada, syropy. Natomiast gdy macie ochotę na lodowe szaleństwo polecam abyście zrobili lody w domu. Wówczas macie gwarancję dobrej jakości składników i braku szkodliwych dodatków.
Aby zrobić domowy sorbet wystarczy wziąć dowolne owoce ok. 300g (truskawki, maliny, banany, mango) i zamrozić lub kupić mrożone i zmiksować w blenderze kielichowym lub przy użyciu ręcznego, dodając pół szklanki chudego mleka lub mleka roślinnego, pół łyżeczki słodziku - stewii lub łyżeczkę ksylitolu, ewentualnie miodu i parę listków mięty. Z kolei jeśli macie ochotę na bardziej pożywne lody, które będą mogły stanowić zdrowy mniejszy posiłek – drugie śniadanie lub podwieczorek, skorzystajcie z przepisów poniżej.

Kremowe lody bananowo-orzechowe


Składniki na 2 porcje:

2 dojrzałe banany

2 łyżki stołowe masła migdałowego lub orzechowego, bez soli i cukru
50 ml chudego mleka lub napoju roślinnego
pół łyżeczki stewii

Przygotowanie:
1. Pokroić banany w plasterki i zamrozić.
2. Zamrożone banany zmiksować razem z mlekiem, masłem i stewią na gładką masę.
3. Gotowe :)


zdrowe odżywianie, lody domowe



Zdrowe lody owocowo-kokosowe


Składniki na 3 porcje:

1 puszka mleka kokosowego – 200 ml
500 g truskawek 
2 banany
garstka mięty
1 łyżka stołowa skrobi kukurydzianej

Przygotowanie:
1. Truskawki wyszypułkować, umyć i zmiksować razem z dojrzałymi bananami i miętą na mus.
2. Mleko kokosowe wlać do garnka. Dodać 1 łyżkę ksylitolu lub stewii i zagotować. Następnie dodać skrobię kukurydzianą rozmieszaną w ¼ szklanki zimnej wody. Gotować ok. 5-10 minut aż mleko zgęstnieje. 
3. Zdjąć z ognia, wystudzić do temperatury pokojowej, dodać mus truskawkowo-bananowy, wymieszać, a następnie przykryć i odstawić na 3-4 godziny do zamrażalnika. Co jakiś czas wyjąć pudełko i przemieszać lody, aby rozbić tworzące się kryształki lodu. Lody należy wyjąć z zamrażalnika na około godzinę przez jedzeniem, aby nie były zbyt zbite.



zdrowe odżywianie, lody domowe



Lody bananowe z nerkowców i awokado


Składniki na pudełko lodów (ok 1 litra):

350 g obranych bananów (około 3 średnie banany)
130 g miąższu z awokado (1 średnie awokado)
1/2 łyżeczki wanilii mielonej
100 g miodu
1 szklanka zimnej wody mineralnej
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli lub troszkę mniej 
cynamon do smaku

Przygotowanie:
1. Pokroić banany na cienkie plastry i włożyć do zamrażarki.
2. Orzechy nerkowca zalać wodą do całkowitego zanurzenia i odstawić na całą noc.
3. Następnego dnia odcedzić nerkowce i przesypać do osobnej miski, dolać do nich szklankę zimnej wody mineralnej, zmrożone banany oraz dojrzałe awokado.
4. Zblendować na gładką masę. Im lepiej zblendowane nerkowce, tym bardziej kremowe lody.
5. Do jednolitej masy dodać pozostałe składniki: wanilię, miód, cytrynę i sól.



zdrowe odżywianie, lody domowe



Lody jogurtowo – truskawkowe



Składniki na 2 porcje:

400 g truskawek
250 g jogurtu naturalnego 
2 łyżki miodu

Przygotowanie:
1. Truskawki opłukać, osączyć, obrać z szypułek. 
2. Owoce zmiksować razem z miodem na mus, połączyć z jogurtem. 
3. Masę wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. 
4. Mieszać co ok. 1 godzinę, aż do uzyskania konsystencji lodów.

Follow my blog with Bloglovin

Brak komentarzy :

:a   :b   :c   :d   :e   :f   :g   :h   :i   :j   :k   :l   :m   :n   :o   :p   :q   :r   :s   :t

By dodać emotkę, w okno komentarza wpisz jej kod (dwukropek i literkę).

Prześlij komentarz

Designed By Blokotek